Nasza dieta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu oraz nasze zdrowie. Zdrowy, zbilansowany tryb odżywania może uchronić nas nie tylko przed wieloma schorzeniami przewlekłymi (takimi jak cukrzyca, reumatyzm czy choroby hormonalne) ale również wzmocnić naturalną odporność organizmu, co zmniejszy podatność na zachorowania na infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Przedstawiamy 6 rodzajów produktów, które warto wprowadzić do swojej diety!

1. Cytrusy

Cytrusy od wieków stosowane są jako naturalny środek wzmacniania odporności. Posiadają duże dawki witaminy C (choć nie tak duże jak owoce jagodowe czy choćby czerwona papryka), jednak do pektyny zawarte w cytrusach wspomagają nasz układ immunologiczny. Cytrusy najlepiej jeść w postaci nieprzetworzonej – duży pomarańcz może zastąpić deser lub podwieczorek.

2. Aromatyczne przyprawy

Przyprawy, które posiadają intensywny, wyrazisty smak doskonale wpływają na naszą odporność. Ostra papryka, czarny pieprz oraz imbir to z pewnością najlepszy sprzymierzeńcy naszego układu immunologicznego. Obiady możemy doprawić różnymi przyprawami, które mają dodatkowe właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne, co uchroni nas przed przeziębieniem i wspomoże walkę z uporczywą grypą.

3. Czosnek

Czosnek to naturalny antybiotyk, który wspaniale wpływa na naszą odporność. Czosnkiem możemy doprawiać mięsa, zupy i zapiekanki, świetnie skomponuje się jako dodatek do grzanek na śniadanie czy kolację. Posiada dużą dawkę witamin i minerałów, ma działanie rozgrzewające i wspomagające walkę organizmu z różnymi patogenami.

4. Bulion

Miesno-warzywny, aromatyczny rosół to wspaniały środek zwiększający naszą odporność. Posiada mnóstwo witamin, minerałów i łatwo przyswajalnego białka. Kulinaria wykorzystują go również jako bazę do sosów i gulaszy. Mięsne wywary na bazie kości i tłustych mięs doskonale wpływają na pracę jelit – a to w końcu z nich wywodzi się nasza odporność.

5. Warzywa i owoce sezonowe

Nie od dziś wiadomo, że najlepszej jakości warzywa i owoce to te, które uprawiane są na miejscu. Człowiek na różnych szerokościach geograficznych wypracował sobie różne systemu immunologiczne, może potrzebować innych witamin i minerałów, ale również charakteryzuje się odmiennymi szczepami “dobrych bakterii”, które potrzebują innego pożywienia. W sezonie wiosennym, letnim i wczesnojesiennym najlepiej spożywać owoce i warzywa, które uprawiane są w danym regionie.

6. Zioła

Zioła stosowane są w medycynie naturalnej od wieków. Niektóre z nich posiadają zbawienny wpływ na nasz układ odpornościowy. Nasza kolacja będzie zdrowsza gdy do posiłku wypijemy napar z rumianku. Odporność wzmocni także rozmaryn i tymianek – oba z nich posiadają dużą dawkę minerałów, które po przyswojeniu wzmacniają działanie układu immunologicznego. Choć najzdrowsze są zioła świeże, poza sezonem możemy wspomagać się również tymi suszonymi, które doskonale nadają się do tworzenia naparów i doprawiania potraw.