Cynk występuje w ciele człowieka w śladowych ilościach, od 1, 5 do 2, 2 gramów. W organizmie jest potrzebny do przemian białek, węglowodanów i tłuszczy, aktywuje także wiele enzymów, bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych. Odgrywa rolę przy przenoszeniu tlenu do tkanek. wpływa na stan kości u dorosłych oraz ich wzrost u dzieci.

Cynk a zdrowie

Poprawia pamięć i koncentracje, zapobiega przedwczesnej demencji starczej. Wchodzi w skład wydzielanej przez trzustkę insuliny, której zadaniem jest regulowanie poziomu cukru w organizmie. Warunkuje także prawidłowe funkcjonowanie hormonów płciowych oraz hormonu wzrostu. Uczestniczy w wytwarzaniu prostaglandyn, które regulują rytm pracy serca. ciśnienie krwi, poziom cholesterolu. Ma działanie antywirusowe i zwiększa odporność organizmu. Przy prawidłowym odżywianiu przeważnie nie dochodzi do niedoborów cynku. Na niedobory narażone są głównie osoby starsze, wegetarianie, osoby stosujące diety odchudzające i głodówki oraz ludzie o osłabionej odporności organizmu.

Źródła cynku

Dobrymi źródłami cynku są przede wszystkim produkty zbożowe z pełnego przemiału, przede wszystkim są to maka z pełnego przemiału, ciemne pieczywo, otręby pszenne i kiełki pszenicy. A także kakao, suszone grzyby oraz ostrygi. Dynia, słonecznik i rośliny strączkowe a także ryby, podroby oraz żółtka jaj. Jak podaje Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie w diecie Polaków głównym źródłem cynku są produkty zbożowe, następnie mięso a potem mleko i ziemniaki. Błonnik, szczawiany, alkohol oraz wysoka zawartość żelaza, miedzi, fosforu i wapnia w diecie wpływa znacząco na obniżenie wchłaniania cynku. Przy określaniu zapotrzebowania na cynk bierze się pod uwagę nie tylko jego zawartość w produktach spożywczych, ale także stopień wchłaniania. Ponad połowa cynku w naszym ciele znajduje się w mięśniach (57%), i czerwonych krwinkach, a mniejsze ilości w kościach (29%), wchodzą w skład włosów i paznokci, znajdziemy go także w gruczole krokowym, w plemnikach, wątrobie i błonie śluzowej jelit. Udowodniono, że u osób z zaburzeniami funkcjonowania układu odpornościowego długotrwałe stosowanie preparatów cynku zmniejsza ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych. Na uwagę zasługuje także fakt, że cynk zawarty w produktach pochodzenia roślinnego jest słabiej przyswajalny przez człowieka niż ten zawarty w produktach zwierzęcych. Cynk osiąga we krwi największe stężenie w godzinach porannych, w nocy zaś wyraźnie się obniża. Do nadmiaru cynku dochodzi bardzo rzadko, jednak objawy nadmiaru w organizmie to nudności, bóle głowy, skurcze żołądka, podatność na wirusowe i grzybicze infekcje.