Istnieje wiele przepisów na przyrządzenie szarlotki. Kryteria, jakimi się kierujemy przy wyborze to oczywiście prostota i szybkość. Oto więc jeden z przepisów na bardzo smaczne ciasto z jabłkami, czyli na szarlotkę. To zdecydowanie najprostsza szarlotka.
Wybór składników
Szarlotka jest ciastem opartym na cieście kruchym, które w połączeniu z jabłkami i drobnymi dodatkami daje fantastyczny efekt. Z kolei ciasto kruche składa się w dużej mierze z masła, które nadaje mu fantastycznego zapachu i smaku. Dlatego też stanowi lepszy wybór od margaryny. Warto się nad tym zastanowić i wybrać dobrej jakości masło. Zyskają na tym wszyscy.
Zwróćmy również uwagę na jabłka. Wybór odpowiednich jabłek jest kluczowy i czasami trudny, bo na rynku jest dostępnych wiele ich rodzai. Do szarlotki najlepsza zdaje się być odmiana nazywana szarą renatą. Nada się także zwykła papierówka czy antonówka.
Oto składniki niezbędne do przygotowania naszej ekspresowej szarlotki:
ciasto:
sześć żółtek
trzy szklanki mąki
jedna łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
jedna szklanka cukru
nadzienie:
1,5-2 kg jabłek
opakowanie cukru wanilinowego
cynamon
Przygotowanie
Najpierw musimy przygotować ciasto. Z podanych składników zagniatamy je, a po wykonaniu tej czynności 1/3 ciasta chowamy do lodówki. Blaszkę smarujemy masłem roślinnym, kładziemy na nią papier do pieczenia i rozkładamy 2/3 sporządzonego wcześniej ciasta. Kolejny etap to obranie i pokrojenie jabłek w kostkę, które następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem cukru wanilinowego oraz cynamonu. Kiedy jabłka się ochłodzą, kładziemy je równomiernie na blaszcze z ciastem, a ciasto włożone wcześniej do lodówki ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy szarlotkę przez godzinę. Po zakończeniu tego procesu, nie wyjmujemy od razu, lecz pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto jest już chłodne, możemy posypać je cukrem pudrem- w zależności od gustu, ale ten drobiazg na pewno ubarwi smak szarlotki. To wszystko- szarlotka jest gotowa do spożycia. Smacznego.
Najnowsze komentarze