Morwa indyjska, inaczej nazywana noni, jest to roślina naczyniowa z rodziny marzonowatych, rzędu goryczkowców, będąca słynną rośliną leczniczą Polinezji. Zasięg jej występowania obejmuje Australię oraz wiele obszarów Azji. Ten rodzaj morwy został jednak rozprzestrzeniony także na inne kontynenty.
Morwa indyjska jest krzewem rosnącym do wysokości 9 metrów, posiadającym duże, dobrze unerwione liście o gładkich brzegach oraz żółte, z czasem zmieniające kolor na mocno zbliżony do białego owoce. Roślina ta dojrzewa zarówno w lasach, jak i na otwartych terenach przez około 18 miesięcy, a jej owoce można zbierać przez cały rok.

Składniki odżywcze morwy indyjskiej – samo zdrowie

Główną częścią rośliny znajdującą zastosowanie w medycynie naturalnej jest jej owoc . Z badań naukowych wynika, iż posiadają one wiele składników odżywczych, wzbogacających naszą dietę, wzmacniających organizm i pomagających zwalczać dolegliwości wielu chorób. Jej głównymi elementami składowymi są : witamina C, żelazo, potas i niacyna . Poza tym, morwa indyjska to bogate źródło flawonoidów, alkaloidów, oligosacharydów, polisacharydów oraz kwasów tłuszczowych .

Właściwości lecznicze i zastosowanie

Wszechstronnie stosowana w lecznictwie noni , nazywana często aspiryną przyszłości , skrywa w sobie wiele zdrowotnych właściwości. Sok z jej owoców uważany jest za środek potrafiący leczyć znaczną większość istniejących chorób. Mimo, iż czasem sceptycznie podchodzi się do jej właściwości leczniczych, roślinie tej przypisuje się przede wszystkim skuteczne działanie przeciwnowotworowe. Umiejętność tę morwa prawdopodobnie zawdzięcza związkowi o nazwie damnacanthal , który według badań naukowych, potrafi hamować przemianę zdrowych komórek w nowotworowe. Roślinie zawdzięcza się też leczenie dolegliwości związanych z miażdżycą. Oprócz tego, morwa zapobiega przedostawaniu się drobnoustrojów do organizmu, co pomaga w walce ze stanami zapalnymi i chorobami układu pokarmowego.
Mówi się o niej również, że jest drzewem przeciwbólowy . Dzieje się tak za sprawą ekstraktu znalezionego w korzeniu morwy, który potrafi zwalczać ból o wysokim nasileniu podobnie jak morfina. Istnieje jednak kilka przeciwwskazań do stosowania preparatów przygotowywanych z morwy indyjskiej. Przede wszystkim, nie zaleca się podawania jej dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym piersią,osobom z chorobami wątroby, nerek, serca oraz cierpiącym na hipoglikemię. Niestety, morwa nie współgra również z niektórymi lekami, wśród których należy wymienić leki na nadciśnienie, leki regulujące krzepliwość krwi oraz leki moczopędne.